Elektro Gitar Kayıt Teknikleri #2 – Amfi Kaydetmek [Video]

0
688

Amfi

Elektro Gitar Kayıt Teknikleri ‘nin ikinci bölümüde, amfiyle kayıt yapmanın inceliklerinden bahsediyoruz.

Elektro gitar kaydederken amfi kullanmak bize çok daha organik bir gitar sound ‘u sağlayabilir tabi ki bazı noktalara dikkat etmek koşulu ile.

amfi mikrofonlama

Yapısına Göre Amfiler

Temel olarak amfileri üç ana başlıkta inceleyebiliriz.

  • Lambalı Amfiler
  • Transistörlü Amfiler
  • Hibrit Amfiler

Lambalı Amfiler

Eğer evde kayıt yapıyorsak, lambalı amfi kullanmak komşuları kızdırabilir. Sebebi ise, lambalı amfileri gitaristler için lezzetli kılan, yüksek seslerde lambaların kırılması ile ortaya çıkan saturasyondur. Bu lezzete ulaşabilmek için elimizde birkaç seçenek var.

  • İzole edilmiş bir amfi odası
  • İzolasyon kutusu
  • Güç düşürücü (attenuator) veya güç düşürme seçeneği olan amfiler

Emin olun 5W bir lambalı amfi dahi ev ortamında oldukça yüksek bir ses seviyesine ulaşabiliyor.

Transistörlü Amfiler

Hemen hemen her yükseklikte aynı sounda sahip transistörlü amfiler kayıtlarda pek tabiki kullanılabilir. Özellikle Roland Jazz Chorus gibi clean (temiz) tonları ile ünlü amfiler tadından yenmez. Eğer kullanacağımız amfi transistörlü ise, lambalı (Tube) amfilerdeki gibi önlemler veya seçeneklere ihtiyacımız olmayacaktır.

Hibrit Amfiler

Örneğin preamp katı lambalı olup power katı transistörlü bir amfi kullanıyorsak, çok yüksek sese ihtiyaç duymaksızın, güzel bir sound elde edebiliriz.

Amfiyi kaydederken bu seçenek ve ihtimallerden bahsetmemin sebebi, konseptimiz gereği ev ortamında kayıt yaparken karşılaşabileceğimiz zorluklarla ilgili önceden bilgi sahibi olmak.

Amfimizi seçtik diyelim, peki nasıl kaydedeceğiz?

Kayıt Seçenekleri

Amfi Mikrofonlama

Mikrofon seçimi ve konumlandırması kritik önem taşıyor. Stüdyolarda en sık kullanılan mikrofonlar Shure SM57, Royer R121, Sennheiser MD421, AKG C414 vb. Mesafe olarak yakın mikrofonlama yapmanızı öneririm. Pozisyon olarak ise hoparlör merkezi ile kenarı arasında, mikrofonun duyduğu en güzel nokta tespit edilir. Ayrıca bu aralık, mikrofon açılı olacak şekilde de denenebilir. Kararı kulağımız vermeli.

Line Out / Recording Out / Emulated Line Out

Bazı amfiler bize line out veya recording out gibi seçenekler sunabiliyor. Ya da üzerinde kabin simülatörü gibi çıkışlar olabiliyor. Denemenizi tavsiye ederim. Elinizde mikrofon yok ise, günü kurtarmanızı sağlayabilir. Kişisel yorum ve tecrübem, amfiyi mikrofonlamak daha lezzetli bir sound elde etmenizi sağlayabilir.

USB

Modern amfilerde USB portu veya benzer bir dijital arayüz olabiliyor. Bize avantajı ise, amfiden çıkan soundu, doğrudan bilgisayarımıza dijital olarak aktarmamızı sağlayabiliyor olması. Çoğunlukla amfi üzerinde USB portu, audio interface (ses arayüzü / ses kartı) olarak çalışabiliyor. Bunun anlamı, ses kartınız olmasa dahi, amfiyi bilgisayarınıza USB kablo ile bağlayarak, ses kartı gibi kayıt yapabilirsiniz. Son zamanlarda denediğim amfiler içinde, Roland Blues Cube ‘de dikkatimi çeken bir özellikti.

Gerekli tüm detayları ve uygulama tekniklerini;  ” Elektro Gitar Kayıt Teknikleri #2 – Amfi Kaydetmek” isimli videoda bulabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=ktR8Inz6GrE

Konu ile ilgili aklınıza takılan sorular veya eklense güzel olur dediğiniz noktalar varsa, yorumlarda veya iletişim sayfası üzerinden benimle paylaşabilirsiniz.