Farklı Kare ile kayıt #10 Püf Noktası

0
353

10 Püf noktası

Farklı kare grubu ile yapmış olduğumuz Gökhan Türkmen’in Taş isimli parçasının kayıt ve mix aşamalarını tek tek video olarak paylaşmıştım. Aşağıda, playlist olarak tüm videolara ulaşabilirsiniz.

 

Peki bu video serisini neden yaptık? Ne gibi kazanımlarımız, tecrübelerimiz oldu biraz da bu konulardan bahsetmek istedim.

Öncelikle kullandığımız ekipmanları olabildiğince yalın ve düşük bütçeli tutmak öncelikli hedefti. Çünkü benzer uygulamaları, pahalı ekipmanlar olmadan da yapabileceğinizi bir nevi kanıtlamak istedim.

Ses kartı olarak Alesis IO2 Express, mikrofon olarak ise CAD M179 kullandık. Fiyatlar, döviz kurlarından ötürü sürekli değiştiği için belirtmeyeceğim (ufak bir arama ile hızlıca ulaşabilirsiniz). Burada kullandığım ekipmanları reklam amaçlı yazmadığımı da belirtmek isterim. İşaret etmeye çalıştığım birkaç nokta var!

Püf Noktası #1

Elimdeki bütçenin büyük bir bölümünü mikrofona ayırdım çünkü bu setup’ta fark yaratan nokta transducer dediğimiz ekipmanlar. Yani enerjiyi başka bir forma dönüştüren cihazlar. Kısacası mikrofon iyi olacak.

Püf Noktası #2

Mikrofondan önce oda akustiği iyi olacak.

Püf Noktası #3

Enstrüman iyi ve akortlu olacak. Gitar ve bas gitar için teller yeni, davulda ise deriler yeni olacak. Bu kayıt tecrübesinde tek memnun kalmadığım kayıt davul oldu. Davul akortlu değildi, tınısı da pek iyi değildi. Bu da kulağımıza küpe olsun.

Püf Noktası #4

Enstrümanist iyi olacak. Enstrüman kadar onu çalan da önemli. Enstrümanistin tuşesi iyi olacak.

Püf Noktası #5

Enstrümanist iyi ve doğru çalsa da her kanalı en azından 2 kere çaldırmakta fayda var.

Püf Noktası #6

Planlı olmak iyidir. Kayıt günü gelmeden ihtiyaç duyulan ekipmanlar listelenmeli, eksik gedik tedarik edilmeli. Sonradan ah vah etmek pek kar getirmiyor.

Püf Noktası #7

Kayıt başlamadan, projenin bitmiş halini hayal etmek fark yaratır. Böylece kayıt yaparken, mikrofonlama, kayıt yöntemleri vb. hususlar başından itibaren bizi sonuca götürmeye yönelik kurgulanacaktır.

Püf Noktası #8

Mix aşamasını çok uzun tutmayın, aksi takdirde bitmiyor.

Püf Noktası #9

Müzisyenler ve solistin moral/motivasyonunu yüksek tutun.

Püf Noktası #10

Unutmayın balık baştan kokar. Kayıt iyi olacak ki mix iyi olabilsin. Kayıt aşamasını asla aceleye getirmeyin, bir enstrüman ya da ses kaynağı kayıt esnasında mümkün olduğunca iyi olmalı, eğer yeterince iyi değilse mix’te düzelmez (bknz Püf Noktası #3)

Farklı Kare grubu ile yapmış olduğumuz kayıttan edindiğim püf noktaları şimdilik bu kadar. Aklıma başka noktalar gelirse tabi ki ilave edeceğim. Peki sizin kayıt ve mix için püf noktalarınız neler?