Midi Klavye Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? [Video]

1
2916

Midi Klavye Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Midi klavye, ev stüdyosunun en maharetli araçlarından birisidir. Daha önce midi kavramına giriş yapmıştık. İlgili makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Eğer bu konu altındaki video’yu görüntüleyemiyorsanız buradan ulaşabilirsiniz.

Bu sefer makale olarak değil de video olarak midi klavye alırken karşımıza çıkan seçeneklerden bahsetmek istedim.

Gelelim Midi klavye alırken, dikkat etmemiz 3 önemli kritere.

1 – Boyut

Hangi boyda midi klavye alacağımızı belirleyen en önemli husus, stüdyoda yer olup olmaması. İkinci husus ise mobilite.

88 Tuş

Eğer stüdyonuzda yer problemi yoksa, piyano ağırlıklı çalışmalar ya da orkestrasyon öncelikli kullanım alanınız ise 88 tuşlu ve piyano hassasiyetli bir klavye almanızı öneririm. Dikkat etmeniz gereken en önemli özellik ise tuş yatağı kalitesi ve tuş hassasiyeti olacaktır.

49-61 Tuş

Piyano hassasiyeti sizin için öncelik değilse, bence en ideal tuş sayısı 49 veya 61 olacaktır. Özellikle kaliteli bir synth-action tuş yapısı acelite gerektiren çalışmalarda verimli olacaktır. Ayrıca yer tasarrufu sağlayacaktır.

25-32 Tuş

Yer tasarrufunda eline su dökülemeyecek klavyelerdir. Bu segmentte hemen hemen her marka farklı tuş profilleri sunuyor. Örneğin M-Audio minik tuşlar sunarken, Novation tam boy tuşlar, CME ise düşük profil (oldukça ince) tuşlarla dikkat çekiyor.

Bir diğer husus ta şudur ki ben klavyeci değilim, sadece midi davul yazmak için veya bas yazmak için kullanacağım, arada da iki akor basarım diyorsanız yine iyi bir seçenek olacaktır.

2 – İşlevsellik

Tuş yapısından sonra gelen kriterimiz ise midi klavyenin üzerindeki tuşlar, daw entegrasyonu, pad’ler, fader ve düğmeler. Bir klavye üzerinde gelen fonksiyonlar arttıkça fiyat da artıyor. Benim için şahsen tuş yapısından sonraki en önemli hadise DAW entegrasyonu olurdu. Kullandığım DAW’a özel hazır bir tuş taslağı var mı? Ya da tuş atamaları kolaylıkla yapılabiliyor mu? Diğer midi cihazlarımla driver çakışması oluyor mu? Eğer hip-hop veya elektronik müzik tutkunu isem üzerindeki PAD yapısına, sayısına ve yanında gelen yazılım çeşitliliğine bakardım.

Bazı Midi klavye’ler ise yazılıma özel tasarlanmış olabiliyor. Örneğin Native Instruments Komplete serisi. Bu cihazlar direkt olarak Kontakt veya Komplete’i kontrol edebilmek üzerine tasarlanmış ve kaliteli tuş yatağı sunuyorlar. Cihaz üzerindeki tuşlar ve ekranlar sayesinde Kontakt veya Komplete içerisinde rahatlıkla gezinebiliyor, bilgisayara bakmadan, dokunmadan birçok parametreyi kontrol edebiliyorsunuz. Tabi ne kadar ekmek o kadar köfte. Ben şahsen maddi olarak o kadar yatırım yapacaksam içinde sesler olsun ve bilgisayarı açmadan piyano egzersizleri yapabileyim diyerek, tercihimi synthesizer’dan yana kullandım.

Midi klavye üzerindeki giriş çıkışlar da işlevsellik kapsamında değerlendirilebilir. Midi klavyelerin neredeyse tamamında USB portu bulunur. Ancak hepsinde midi portları bulunmaz. Eğer midi portlarına ihtiyaç duyacaksanız (bilgisayar harici cihazları kontrol etme ihtimaliniz varsa) dikkate alınması gereken bir kriter olabilir. Küçük midi klavyelerin de hepsinde sustain pedal girişi bulunmuyor. Dikkate almanız gerekebilir.

3 – Fiyat

Aslında fiyat herşeyden önemli, çünkü bütçe yoksa sınırları zorlamanın bir anlamı yok. 2. el olarak alacağınız 100-200 TL’lik bir midi klavye dahi iş görecektir. Sonuçta uzunda da pahalısında da ses olmadığı için aradaki fark sadece tuş kalitesi ve işlevsellik olacaktır.

Son olarak youtube kanalımıza ve e-posta haber bültenine abone olmadıysanız desteklerinizi bekliyorum. Eğer abonelik işlemleri tamamsa, şu video ve makaleyi bir zahmet elden ele yayıverelim.

Sevgiyle, sağlıkla ve müzikle kalın…