MIDI Kavramı ve Temel Özellikleri Nelerdir?

1
7367

MIDI-Nedir

Nedir? Ne Değildir?

MIDI (Musical Instrument Digital Interface) yani müzik enstrümanı dijital arayüzü, aslında bir haberleşme protokolü olarak düşünülebilir.

Bu haberleşme protokolü ile birçok cihazı (klavye/piano/synthesizer, davul, nefesli enstrümanlar, ses modülleri, gitar efekt üniteleri vb.) veya yazılımı (daw, plugin vb.) kontrol edebiliriz.

Midi mesajları veya komutları herhangi bir ses içermez, ses taşımaz. Sadece komut içerir.

Örneğin, notayı çal, notayı çalmayı bırak, program değiştir, banka değiştir vb.

MIDI Sequencer (Sıralayıcı)

MIDI Sequencer

Örneğin midi klavye veya elektronik davul çalıyoruz, ve performansımızı kaydetmek istiyoruz. Bunu yapan cihaza ya da yazılıma Sequencer adı verilir. Kullandığımız DAW’lar (Digital Audio Workstation – Ses İşleme Yazılımları) genellikle Sequencer özelliğine sahiptir.

Sequencer’ın neler yapabileceğini, konuyu uzun tutmamak adına şimdilik özet geçelim.

MIDI sinyalleri ile kayıt yapabilir, yapmış olduğunuz kayıtlarda şarkının tonunu, metronomunu, kullandığınız ses kütüphanelerini vb. hiçbir kayıp olmaksızın istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Yanlış veya eksik zamanlamaya sahip nota vuruş değerlerini düzenleyebilir (quantize), notaların vurgularını değiştirebilirsiniz. Yazmış veya çalmış, kaydetmiş olduğunuz melodilerin, pasajların notalarını görebilirsiniz.

Kavram ve Özellikleri

MIDI Özellikleri

Velocity

Hız olarak çevriliyor ancak vurgu gücü, hassasiyet ya da tuşe olarak aklımızda kalması daha mantıklı olacaktır.

Transposition (Transpoze)

Notaları farklı müzikal tonlara çeker.

Scaling (Ölçeklendirme)

Kaydedilmiş melodileri veya müzikal pasajların velocity değerlerini, nota uzunluklarını vb. değiştirmemize olanak sağlayarak hissiyatı değiştirmemize yardımcı olur.

Dosya Türleri ve Dosya Uzantıları

Şarkılarınız, bilgisayarınızda ya da harici bir cihazda elektronik bir dosya olarak saklanır. Bu tip dosyalar genellikle SMF (Standard MIDI File) olarak geçer ve uzantısı “.mid” olarak oluşturulur.

SMF’nin 2 farklı türü bulunur

Type 0 SMF – Bir kanaldan oluşur ve 16 farklı ses çağırılabilir. (DAW’ınızda oluşturduğunuz her bir kanal gibi düşünebilirsiniz.)

Type 1 SMF – Çoklu kanal barındıran dosya türü (DAW’ınızda açtığınız proje dosyaları gibi düşünebilirsiniz.)

Bu yazımızda MIDI ve Sequencer’ın ne olduğu, özellikleri hakkında ufak bir giriş yaptık. Talep olması durumunda daha geniş kapsamlı makale ve videolar ile MIDI kavramı konusunu derinlemesine inceleyebiliriz. Dilerseniz detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz. Veya evstudyo.com’daki ilgili konulara göz atabilirsiniz.

Konu hakkındaki soru, yorum veya eklemek istediklerinizi yorumlarda ya da sitede bulunan iletişim formu aracılığı ile benimle paylaşabilirsiniz.

Müzikle kalın…