Mix’e Parça Gönderirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

0
1020

Parçalarınızı mix’e göndermeden önce dikkat etmeniz gereken bazı detaylardan bahsetmek istedim.

Bu detaylar olmadan, parçanızı mix’e gönderdiğinizde sorun yaşamanız muhtemel…

Mix'e Parça Gönderirken

Mix’e Parça Gönderirken

1- Klavye hariç herşey mono

Düzgün bir mix, kayıt aşamasında başlar. Stereo demek daha yüksek kalite demek değil. Yön bilgisi içermesi gereken ses kaynakları hariç her şeyi mono olarak kaydedin. Örneğin, klavye, synthesizer, özel efektler vb. Böylece mix mühendisine daha fazla hareket alanı sağlamış olursunuz. Başka bir örnek, diyelim ki bir gitarı iki mikrofonla kaydedeceksiniz, iki mikrofonu tek bir stereo kanalda toplamayın, iki ayrı mono kanalda kaydedip, mix sırasında panlanması daha verimli olacaktır.

2- Hiçbir kanal, fader 0’da iken peak yapmayacak

Parçanızı mix’e göndermeden önce tüm fader’lar 0 konumunda iken export edin, ve bu şekildeyken peak yapmadığından emin olun. Kayıt yaparken ideal kayıt seviyesinin ortalama -18dB olduğundan daha önce de bahsetmiştik.

3- Kanalları baştan sona olacak şekilde ayrı ayrı export edin.

Örneğin parçanın ortasında bir gitar solosu var, sadece o bölümü değil, baştan sona tüm kanal export edilmeli. Mix mühendisi aranjenizi bilemeyebilir.

4- Dosya uzantısı wav olsun

Kanallarınızı mp3 olarak export etmeyin. Aiff veya wav en sık kullanılan formatlar. Her platformda sorunsuz çalışması açısından wav olarak export edebilirsiniz.

5- İsimlendirme ve Sıralama

Örneğin 4 kişilik bir grup kaydettiniz, kanalları Tayfun, Ahmet, Mehmet, Hasan vb. gibi isimlendirmeyin. Mix mühendisi kimin ne çaldığını bilemeyebilir. Şu şekilde isimlendirmek daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır; örneğin, GTR1, GTR2, GTRSOLO, DRUMS, KICK, SNARE, BASS, BASS DI, VOKAL, B.VOKAL vb. Dosya isimlerini ise, kendi session’unuzdaki sıra ile yapabilirsiniz. Örn. 01-GTR1, 02-GTR2, 03-GTRSOLO, 04-DRUMS vb. Böylece mix mühendisi kanalları kendi DAW’ına import ettiğinde, kanalları sizinle aynı sırada dizmiş olur. Hem takibi, hem de tarifi daha kolay olur.

6- Tempo bilgisini paylaşın

Mümkün ise tempo ve region label bilgisini midi olarak export edin, yapamadıysanız, not yazarak parçanın temposunu belirtin.

7- Kaba Mix ve Referans Parça

Kendi yapmış olduğunuz mix’i göndermeniz, mix mühendisine fikir verecektir. Ayrıca örnek aldığınız bir referans parça varsa, mix mühendisine yol gösterecektir.

8 – Efekt’leri kapatın, PAN’ları ortalayın!

Kanallarınızı export etmeden önce Shutter, delay, veya benzeri özel efektler harici tüm efektleri kapatın. Her kanalın pan’ını merkez (orta) olacak şekilde ayarlayın.

9 – Tek bir klasörde toplayın

Tüm kanal çıktılarını ve mix mühendisine iletmek istediğiniz notları (*.txt) tek bir klasör altında toplayabilirsiniz.

10 – Editlendikten sonra gönderin

Bir şarkı mix’lenmeden önce edit işlemlerinin bitmiş olması gerekir. Örneğin metronomsuz bir bass gitarı, mix mühendisinin editlemesini ve metronoma oturtmasını beklemek her zaman mümkün olmayabilir. Böyle bir durum varsa, göndermeden önce mutlaka mix mühendisinize durumdan bahsedin.

11- Fadeout

Edit aşamasında fade-in fade-out’lar tabiki olacak ancak parça efekt olarak fadeout ile bitiyorsa, bu işlemi mix ve mastering aşamalarına bırakabilirsiniz.

12 – Otomasyon

Çok spesifik bir efekt için yapılmadı ise, otomasyon işlemini de mix mühendisine bırakmanız daha avantajlı olacaktır.

Benim unuttuğum veya bilmediğim başka ipuçları olabilir. Yorumlarda belirtirseniz makaleyi güncelleyebiliriz.