Müzik kayıtlarını iyileştirecek 10 tavsiye – 3.Bölüm

1
840

Müzik kayıtlarını iyileştirecek 10 tavsiye isimli yazı dizimizin önceki bölümündeYakın mikrofonlama, duble kayıt ve comp track uygulamalarından bahsetmiştik. Önceki bölüme aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Müzik kayıtlarını iyileştirecek 10 tavsiye – 2.Bölüm

Bu bölümdeki tavsiye ve ipuçları ile yazı dizisinin sonuna geldik. Buyrun…

 

7- Aranjmanı Gözden Geçirin (Durağanlıktan uzaklaşın)

Uzun zamandır müzik ile uğraşmama rağmen, beste yapmaya yeni başladım. Aslında beste yapma merağı da üzerinde oynayacak kayıtlar oluşsun diyerek başladı.

Sıkıcı duragan

Amatörce yaptığım besteleri arkadaşlarıma dinlettim ve hepsinin ortak fikri “İyi güzel de bu parça dümdüz gidiyor, hiç yükselme veya düşüş yok, çok durağan”. Ve işin kötü tarafı bu kayıtları dinlettiğim kişiler müzik ile uğraşan kişiler değil.

Bu noktada durup bir ders çıkartmam gerektiğini fark ettim ki besteciler bridge (köprü) denen kısımları boşuna şarkılarına koymuyor. Köprü diye tabir ettiğimiz kısımlar parçayı değişime hazırlar, yani köprüden geçtiğinizde farklı bir his, farklı bir tat, farklı bir ruh hali yaratarak parçanın dinamiğini değiştirebilirsiniz. Bu bir akor dizisi ya da melodik motifler olabilir. Tabi köprüsüz parçalar da mevcut.

Özetle ne yapın edin parçayı durağanlıktan uzaklaştırın.

 

8 – Akordunuz ve entonasyonunuz tam olsun

Çok güzel çaldınız ve dinliyorsunuz ki bir baktınız gitarın entonasyon ayarındaki bozukluktan ötürü akortsuz gibi duyuluyor. Ya da daha kötüsü enstrümanı akord etmeden kaydettiniz! Bu durum emin olun plugin ler ile bir yere kadar düzeltilebilir.

gitar akortlamak

Malumunuz ilerleyen teknoloji bizlere ses, görüntü ya da başka dosyalar üzerinde inanılmaz manipülasyon seçenekleri sunuyor be bir noktaya kadar gayet güzel müdahale edebiliyoruz.

Ancak çok fazla işlem gören ses ya da görüntü özellikle kötü kaydedilmiş ise işin sonunda çamur oluyor.

Bu yüzdendir ki işi en başından sıkı tutmak gerekiyor. Bir kayıdı yaparken enstrüman akortlu, üzerinde yeni teller, ortam akustiği kontrol altında olacak ki sonradan daha az müdahale edilsin ve yapılan müdahaleler sırıtmasın.

 

9 – Araştırmaya ve Öğrenmeye devam edin

Bilgi güçtür. Araştırdıkça yeni şeyler öğrenebilir ve tekniğinizi geliştirebilirsiniz. Aslında evstudyo.com’u açmamın sebeplerinden biri de araştırmak ve öğrenmek.

Emin olun bana güzel kayıt yapamıyorum gibi şikayetlerle gelen birçok arkadaşımın yaptığı yanlış; bilgi seviyeleri yerine ekipman seviyelerini arttırmak! Bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

 

10 – Alışılmadık şeyler deneyin

Bir arkadaşımın, bebek ağlamasını sampler’a atıp enstrüman gibi kullandığını gördüğümde çok şaşırmıştım ki bakın aklımda yer etmiş size anlatıyorum.

Ünlü bir müzik yapımcısı gecenin 3’ünde otobanın altındaki köprülere gidip çevre seslerini kaydediyordu. Neden mi? Yakaladığı ilginç sesler onu yeni şarkı fikirleri ile motive ediyordu.

Sizde başkalarının saçma sapan diyeceği şeylerden korkmayın ve yeni şeyler deneyin. Kim bilir belki dünya çapında bir hit olur!

 

Sonuç

Gördüğünüz üzere çok basit birkaç püf noktaya dikkat etmek, ev stüdyosunda müzik kayıtlarının kalitesini arttırmak için oldukça etkili. Evet bu tavsiyeleri denedikten sonra buyrun konuşalım. Etkisi oldu mu? Olmadı mı?

Sizin de kayıt kalitesini arttıracak bu tarz tavsiyeleriniz var mı?