Ses Sinyal Akışı Nasıl Olmalı?

0
965

Bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle sinyal akışının ne olduğunu ele almamız yerinde olacaktır.

Sinyal Akışı

Sinal akışı’nı şu şekilde düşünebiliriz.

Kaydetmek veya işledikten sonra dinlemek istediğimiz bir ses olduğunu farz edelim. Bu ses, hangi aşamalardan geçtikten sonra veya hangi yolları takip ettikten sonra kayıt tamamlanır, ve/veya dinlemek istediğimizde hangi yolları izler?

Yukarıdaki açıklamadan yola çıkarak madde madde açıklayarak gelin bir düşünelim.

 

Ses kaynağı –>

Ses Kayıt Aşaması

Doğal Sesler ve yapay sesler olabilir.

 

Doğal Sesler

Doğal sesleri mikrofon ile kaydetmek mümkün. Örneğin bir vokal partisyonu, bir motorun sesi, pazar yerindeki sesler, hayvan sesleri, otoban gürültüsü vb. örnekleri çoğaltmak mümkün.

Yapay Sesler

Yapay sesleri elektronik sesler olarak tanımlarsak, genellikle suni olarak üretildiklerini ve bir kablo yardımıyla kaydedebileceğimizi düşünebiliriz. Örneğin bir sytnhesizer, ya da bir elektro gitar düşünün. Ses, zaten bu cihazlar tarafından üretiliyor ve bir kablo yardımıyla kaydedebiliyoruz.

 

–> Preamp –>

Roland Octa Capture Ses Kartı

Preamp

Ses kaynağımızdan gelen ses; profesyonel cihazlara girmeden önce oldukça düşük bir seviyededir ve yükseltilmesi gerekir. Dolayısı ile mikser, ses kartı veya aktaracağımız herhangi bir platforma girmeden önce, gelen sesi yükselten aracı preamp olarak tanımlayabiliriz.

Preamp; mikserlerin üzerinde de bulunur, ses kartlarında da bulunur. Kabaca tarif edecek olursak mikrofonu veya ses kablosunu bağladığımız soketin arka tarafı gibi düşünebiliriz.

Ayrıca stüdyolarda ve bazen canlı konser sistemlerinde harici preamp’lar kullanılır.

 

–> Mikser – Ses Kartı – Bilgisayar – Amfi –>

mastering

Ses kaynağından mikrofon veya doğrudan kablo yoluyla preamp’a taşıdığımız sinyal buradan işlenecek platforma taşınır. Bu bir ses kartı, mikser veya amfi olabilir.

 

–> Hoparlörler –>

focal-alpha-65-monitor

Sinyalimiz işlem gördükten sonra tekrar dinlemek istediğimiz zaman hoparlör veya kulaklıklara yönlendirilir.

 

Tüm bu basamakları bir araya getirdiğimizde aşağıdaki gibi bir sinyal akışı ortaya çıkıyor.

Ses Kaynağı –> Preamp –> Mikser – Ses Kartı – Bilgisayar – Amfi –> Hoparlörler –>

 

Tabi ki bu sinyal akışını temel olarak nitelendirmek durumundayız. Çünkü sinyal akışının 3. basamağında yani, mikser, ses kartı, bilgisayar veya amfi kısmında değişiklikler olacaktır. Araya giren efektler vb. değişiklik gösterecektir.

Temel olarak sizlere sinyal akışı nedir, stüdyo veya canlı sistemlerde ses nasıl bir yol izledikten sonra dinlenecek hale gelir? aktarmaya çalıştım.

Eğer aklınızda bir takım sorular cevapsız kaldıysa veya eklemek istedikleriniz varsa lütfen yorumlarınızı esirgemeyin.

Sevgiler…