Ses Yalıtımı Mı? Akustik Düzenleme Mi?

1
2893

Ses yalıtımı ve akustik düzenleme, birbirine sıkça karıştırılan iki kavram. Bu yazıda ses izolasyonu (ses yalıtımı) ve akustik düzenleme arasındaki fark, ses yaltımı mı akustik düzenlemeye mi ihtiyacınız var? gibi konulardan bahsedelim.

 

Öncelikle bu iki kavramı birbirinden ayıralım.

Ses Yalıtımı (Ses İzolasyonu)

Ses yalıtımı veya ses izolasyonunu, ev stüdyosundaki seslerin dışarıya, diğer odalara gitmesini engellemek, dışarıdaki seslerin ise stüdyoya girmesini engellemek olarak düşünebiliriz.

Yumurta kartonları veya akustik süngerler ya da diğer adıyla piramit süngerler işimize yarar mı? Amaç ses yalıtımı ise yumurta kartonu veya süngerler işimize yaramayacaktır.

Ses yalıtımı için yüzen oda inşa etmek gerekir. Yüzen oda ise mevcut odanın içinde başka bir oda inşa edilmesi ile elde edilir. Buradaki kilit nokta ise odanın içine inşa edilecek oda ile mevcut odanın arasında kalacak olan hava boşluğudur. Ayrıca yüzen odanın, mevcut oda ile bağlantı noktalarının minimize edilmesi çok önemlidir. Aradaki bağlantı ekipmanları dahi bu amaca hizmet edecek şekilde seçilmelidir.

İç odanın duvarları genellikle taş yünü, cam yünü panellerle oluşturulur. Kimi durumlarda ise ses bariyerleri oluşturmak için özel olarak üretilen malzemeler kullanılabilir. Oda içinde oda oluşturulduğu için, açılış yönü birbirine zıt olan iki kapı kullanılır.

Aşağıdaki resimde yüzen oda hakkında temel bir fikir edinebilirsiniz.

ses yalıtımı-izolasyonu-floating-room-yüzen-oda

 

Akustik Düzenleme

Akustik düzenleme ile amaçlanan ise odadaki erken yansımaları (early reflections), durağan dalgaları (standing waves), comb filtering (Türkçe’sini bulamadım) gibi istenmeyen akustik durumları ortadan kaldırmak veya minimize etmektir.

Akustik düzenlemede, internette bolca resimlerini gördüğünüz piramit, akustik süngerlerin yanı sıra, ahşap bloklar, bas tuzakları (bass trap), fiber-mineral paneller (taş yünü, cam yünü vb.) gibi araçlar kullanılır.

Tabi bu tarz akustik düzenleme ekipmanları genelde pahalıdır ki, ülkemizde herşeyin minimum iki katı fiyatla satıldığını düşündüğümüzde, akustik düzenleme hep opsiyonel bir iyileştirme olarak düşünülüp, yeterince önemsenmiyor.

Genellikle referans monitörleri stüdyoların kalbi olarak lanse edilir ki ben de bu fikre katılıyorum. Duymadığınız sesleri nasıl miksleyebilir siniz ki? Referans monitörlerinden daha iyi performans almak için ise akustik düzenleme şarttır.

Ses Yalıtımı, akustik düzenleme

Minimum, referans monitörlerine ayırdığınız kadar akustik düzenlemeye bütçe ayırmalısınız denilir.

Eğer ki bütçeniz, hazır akustik düzenleme kitlerine yetmiyorsa; taş yünü paneller alıp, kendinizde akustik paneller yapabilirsiniz.

Akustik konusu başlı başına bir bilim dalı olduğu için, aktaracaklarımı burada noktalıyorum.

Ses yalıtımı (ses izolasyonu) ve akustik düzenleme hakkında bir farkındalık yaratabildiğimi umuyorum.

Daha önce kişisel bloğumda “Ev Stüdyosunda Oda Akustiği ve Doğru Dinleme Pozisyonu” isimli bir makale yayınlamıştım. Göz atmak isteyebilirsiniz.

Ev stüdyonuzda akustik düzenlemeniz var mı? Varsa duyumunuza nasıl bir katkı sağlıyor? Akustik düzenleme yoksa  yapmayı düşünüyor musunuz?