Müzik kayıtlarını iyileştirecek 10 tavsiye – 2.Bölüm

4
2025

Müzik kayıtlarını iyileştirecek 10 tavsiye isimli yazı dizimizin önceki bölümünde Metronom kullanmak, eski tel ve derileri değiştirmek, basit ve temiz çalmak ‘tan bahsetmiştik. Önceki bölüme aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Müzik kayıtlarını iyileştirecek 10 tavsiye – 1.Bölüm

Diğer tavsiye ve ipuçları ile devam edelim.

 

4 – Yakın Mikrofonlama Tekniği Kullanın

Malum ev stüdyolarımızda akustik düzenleme olsa dahi ortam akustiği, profesyonel stüdyolar kadar iyi olmuyor.  Bu yüzden oda akustiğinden fayfalanmaktan ziyade korunmak daha mantıklı oluyor.

Kötü akustiğe sahip bir ortamın frekans problemlerinden en az zararla çıkmak için yakın mikrofonlama tekniği kullanılabilir.

Gitar Mikrofonlama

Örneğin profesyonel bir stüdyoda elektro gitar kaydediliyor. O sahneyi gözünüzde canlandırmanızı istiyorum, amfinin 12” hoparlörüne yakın konumlandırılmış bir Shure SM57 ve yine amfiye 1-2 metre uzaklıkta konumlandırılmış bir condenser mikrofon (stüdyo ambiyansını, ortam akustiğini de kaydederek harmanlamak için) konumlandırılmış ve kayıt başlıyor.

Yakın Mikrofonlama Tekniği

Şimdi kendi durumuzu ele alalım, aynı imkanlar dahi olsa, stüdyodaki akustik bizim odada olmadığı için 2.mikrofonu koymuyoruz, sadece dinamik mikrofon veya condenser (artık ne varsa) ses kaynağına yakın konumlandırıyoruz ve böylece istenmeyen yansımalardan kurtuluyoruz.

 

5 – Gitar ve Vokal partisyonlarının dublesini alın

Gitar ve vokalleri daha hacimli, geniş duyurmak için aynı partisyonları aynı şekilde 2 kere kaydedin. Kanalları çok değil birkaç milisaniye ileri geri konulandırarak doğal chorus efekti yakalayabilir böylece daha hacimli duyurabilirsiniz.

Vokal Duble

Ayrıca üst üste bindirip birinin fazını tersine çevirmek gibi yöntemler ile detonelikleri de gizleyebilirsiniz.

 

6 – Comp Track özelliğinden yararlanın

Comp Track nedir? Aslında kompozisyondan gelen bu isim şunu ifade ediyor. Gitarı veya vokali kaydetmeye başlamadan önce çalacağınız kısmı cycle (döngü) içine alıp kayıda başlıyorsunuz. Çalmaya başlıyorsunuz ama durmadan her dönüşte aynı yeri çalıyorsunuz. 3-5 defa aynı yeri üst üste kaydettikten sonra bütün kanallar bir toplu kanalın altında toplanıyor. Oradaki almış olduğunuz kayıtların içinden en doğru veya hoşunuza giden yerleri kombine ediyorsunuz.

Yani 1 kanal gitar aslında 3-5 farklı kanalın kombine edilmesinden meydana geliyor.

Logic Comp Track

Bu özellik çoğu DAW’da mevcut. Kullandığınız yazılımda bu özelliğin olup olmadığını araştırıp benimle de paylaşırsanız sevinirim.

Bu arada örnekleri hep gitar üzerinden verdiğimi fark ettim, malum gitar çaldığım için öyle oluyor kusura bakmayın. Bu anlattığım teknikler her ses kaynağına uyarlanabilir.

Bölüm Özeti

Yakın mikrofonlama, duble kayıt ve comp track uygulamaları zor olmamakla birlikte kayıtlarınızda size esneklik tanıyacak, mix ve mastering aşamalarında faydalarını gözlemleyebileceksiniz. Müzik kayıtlarını iyileştirecek 10 tavsiye isimli yazı dizisini, bir sonraki bölümde okumaya devam edebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıdan, bir sonraki bölüme ulaşabilirsiniz.

 Müzik kayıtlarını iyileştirecek 10 tavsiye – 3.Bölüm