Ev Stüdyosunda Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir? [Bölüm 1]

1
1615

Yazının başlığında da belirttiğim üzere, ev stüdyosunda başarılı olmanızı sağlayacak bazı ilkeleri, davranış biçimlerini, daha doğrusu metodolojisini 15 adımda özetleyelim.

1 – Yazışma Adabı / Kişilik / Karakter

ev-stüdyosu-davranış

Üzerine konuşacak çok şey var ancak konu dışına çıkmak istemiyorum. Kendimizi en çok geliştirmemiz gereken nokta diyelim ve noktayı koyalım.

 

2 – Şarkı yazma konusunda basit düşünün.

ev-stüdyosu-şarki-yazma

Basit düşünün ki akılda kalsın, kayıttaki performansı canlı çalarken, söylerken de sergileyebilesiniz. Tabiki basitliği kalitesizlik olarak düşünmeyeceğinizi varsayıyorum.

 

3 – Ses karakteri / tınısı ve şarkı söyleme becerisi

ev-stüdyosu-şarkı-söyleme

Bu yeteneklerini sürekli geliştirmeyen sanatçıları düşünün, aklınıza gelmeyebilir. Neden? Çünkü zaten piyasada tutunamamış, unutulmuştur 🙂

 

4- Kayıt esnasındaki performans ve ruh haliniz

ev-stüdyosu-performans

Yaptığımız kayıtlarda kaliteyi belirleyen en önemli unsurlardan biri. Ruh yoksa, at çöpe… Emin olun kayıttaki performans sorunlarını müzisyen arkadaşlarınız, ruhsal sorunları dinleyen herkes anlayacaktır.

 

5 – Kayıt yaptığınız oda

ev-stüdyosu-kayit-odasi

Başarılı bir kayıttaki en önemli (ekipmanlardan da önemli) teknik detay. Oda akustiği ile ilgili yazdığım konulara göz atınız. Odanızı (akustik anlamında) sürekli dinleyin ve geliştirmeye çalışın. Akort edin.

 

6 – Ses gücü / seviyeler / dip gürültüsü

ev-stüdyosu-ses-seviyesi

Ses gücü dediğim yabancıların gain staging dediği hadise. Kayıt yaparken ideal ses yüksekliği ne kadar olmalı? isimli yazımı inceleyiniz. Dip gürültüsü çeşitli sebeplerle sürekli kayıtlarımızda vardır. Minimize etmeye çalışın (Noise gate, low cut vb.)

 

7 – Mikrofon ve enstrüman hakimiyetiniz

ev-stüdyosu-mikrofon

İyi bir mikrofonunuz var, iyi çaldığınızı düşünüyorsunuz. Ancak kayıtlarda bir türlü güzel olmuyor. Acaba neden? Mikrofonunuz gerçekten iyi mi? Seçtiğiniz amaca uygun mu? Metronom sorununuz olmasın? Notaları temiz çalamıyor olmayasınız? vb.

Arkadaşlar kayıt, müzisyenin aynasıdır. Sadece prodüksiyon amaçlı düşünmeyin. Yaptığınız egzersizleri dahi kaydedin ve dinleyin. İnanın size eksiklerinizi gösterecek, tahmin edemeyeceğiniz kadar geliştirecektir.

 

8 – Mikrofon / Kablo / Pre-amp Tercihi

ev-stüdyosu-preamp

Yeni başlayan arkadaşların çok fazla seçeneği olmayacaktır ki bence en iyisi de bu. Ancak elinizde birden fazla seçenek varsa, ya da bir stüdyo kiraladıysanız mikrofon, kablo ve preamp konularındaki tercihler kayıt ve mix’e etki edecektir.Bu noktada eq (ekolayzır) ve kompresör (compressor) tercihleriniz de etkili olacaktır.

 

9 – A-D Dönüştürücüleri ve Clocking

ev-stüdyosu-da-converter

Yerli yabancı forumlarda ses kartı kıyaslamalarında hep görürsünüz bu tartışmaları. AD dedikleri analog sinyali, dijital sinyale dönüştüren elektronik devreler, world clock konusundaki başarı ise sesi örneklerken zamanlamanın ne kadar kusursuz olduğu gibi kabaca açıklayabilirim. Bu iki husus, bir ses kartının fiyatını belirlemesi gereken en önemli kriterlerdir aslında. Tabiki preamp’tan sonra.

  • Bu ufak ipuçları serisinin ikinci bölümü için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz…

Ev Stüdyosunda Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir? [Bölüm 2]