Ev Stüdyosunda Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir? [Bölüm 2]

2
1358

Ev Stüdyosunda Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir? isimli yazımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz.

  • Birinci bölüm için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Ev Stüdyosunda Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir? [Bölüm 1]

 

 

10 – Gecikme (latency) Problemleri

ev-studyosu-latency

Gecikme (latency) sorunları müzisyeni canından bezdirir, solisti fena yanıltır. Latency (Gecikme) Sorunu/Problemi Nasıl Çözülür? isimli yazıma göz atabilirsiniz.

11 – D-A Converter ve Monitoring Tercihleri

ev-studyo-monitoring

9. maddede A-D dönüştürücülerinden bahsetmiştik. Önem sırası olarak biraz daha geride de olsa dijitalden analoğa çeviren devreler de önemlidir. Çünkü yaptığınız kayıt ya da mix’in detaylarını duyamamak, gözleri kapalı resim yapmaya benzetilebilir. Aynı zamanda monitör ve kulaklık gibi monitoring öğeleri de çok önemli. Tabiki D-A converter’dan sonra. Bu ara ufak bir not olarak bulunsun, ev kullanıcılarının ses kartlarında AD-DA dönüştürücüleri hali hazırda bulunur. Fakat daha profesyonel sistemlerde, preamp, ad, da, clock vb. komponentler ayrı birer donanım olarak kullanılıyor.

12 – Kayıt bittiğinde, yeteneğinizi sorgulayarak orjinal konsepti bozmayın.

ev-studyo-orjinal

Yani dere geçerken at değiştirmeyin. Kafanızdaki kurguyu sürekli değiştirirseniz, yolunuzu kaybetmeniz Majör değil de minör değişiklikler yapın ve rotanızdan şaşmayın.

13 – Neyi neden yaptığınızı bilin

ev-studyo-neden

Hangi plugin’e neden ihtiyaç duyduğunuzu, neden kullandığınızı bilin. Sırf birileri kullanıyor, vardır bir bildiği demeyin. Çünkü şarkı ya da proje gereklilikleriniz farklı olabilir. Ben çoğu zaman sadelikten yanayım. Kendinizi bazı noktalarda kısıtlayarak daha küçük alanlara odaklanmayı deneyin. Örneğin bu projede sadece şu pluginleri kullanacağım gibi.

14 – Mix kabiliyetiniz, elinizdeki araçları ne şekilde kullandığınızla ilgilidir

ev-studyosu-mixing

Bir önceki maddede belirttiğim gibi neyi neden yaptığınızı bilin. Elinizdeki araçları iyi tanıyın, limitlerini zorlayın. Nerede ne yapabildiklerini öğrenin, nasıl tepki verdiklerini deneyimleyin. Unutmayın, aracı kullanan sürücüdür.

15 – Ne zaman duracağınızı bilin

ev-studyosu-dur

Herşeyi birbirine katmadan, dağıtmadan durmasını öğrenin. Kontrollü gidin. Attığınız her adımı bilinçli olarak atmaya gayret edin. Yavaş yavaş özümseyerek ilerleyin.Örneğin reverb, kompresör vb. duymuyorsanız duyana kadar açın, arttırın. Duymaya başladığınızda durun ve kısmaya başlayın, duymayı başaramadığınız noktada durun ve orada bırakın. Mixin tamamını dinlerken daha profesyonel tınladığını fark etmeniz uzun sürmeyecektir.

Evet ufak ipuçlarından oluşan bu yazı dizimizin de sonuna geldik. Çok fazla teknik detaya girmek yerine, sizlere bazı kontrol noktalarını göstermeye çalıştım. Umarım bazı konularda fikir verebilmiş ya da aklınızda bazı sorular belirmesini sağlamışımdır. Sorularınızı ve yorumlarınız bekliyorum. İş ve hayat yoğunluğundan dolayı tüm maillere cevap veremiyorum. Kısıtlı zamanı, sizlere daha fazla makale ve video hazırlamak için kullanmaya çalışıyorum. Anlayışınız ve desteğiniz için teşekkürler. Yeni yazılar için, email bültenine abone olmayı unutmayın.